Metaalschuim

Introductie van RECEMAT®metaalschuim 

De productie van het metaalschuim begint met een polyurethaan open-cel-schuim dat gegalvaniseerd wordt. De polyurethaan wordt daarna verwijderd d.m.v. een pyrolyse proces. Meestal wordt de eerste metallisatie uitgevoerd met nikkel. Het resultaat is dan een nikkel metaalschuim dat nog diverse warmtebehandelingen ondergaat.  Het nikkelmetaalschuim wordt oa toegepast in situaties waar hoge elektrische en thermische geleiding belangrijk zijn.  Voor toepassingen waarin grotere mechanische sterkte en stijfheid is vereist, wordt het nikkelschuim ingechromeerd en krijgt het een extra warmtebehandeling.  Dit resulteert in een extreem poreuze structuur van grote sterkte. Het is dan tevens zeer slijtvast en temperatuur bestendig  en heeft een onverwacht  grote weerstand tegen corrosie.Metaalschuim

Het schuimmetaal kan, met de juiste gereedschappen, machinaal bewerkt worden. De dunnere kwaliteiten (tot 5 mm) kunnen met een schaarmes geknipt worden.  Dikker materiaal kan met een speciale cirkelzaag gezaagd worden. Tevens wordt lasersnijden en draadvonken toegepast.  Met mbv walsen kunnen platen naar een cilindervorm gebracht worden of eventueel op gewenste dikte gemaakt.  Ook boren is mogelijk (lastig) en eventueel slijpen.

Een overzicht van de verschillende Recemat® materiaal kwaliteiten.

Naast mogelijkheden voor koperschuim Cu,  titaanschuim Ti en zelfs RVS-schuim, is Nikkel Ni de basiskwaliteit. Het nikkelschuim wordt dankzij zijn excellente geleidende eigenschappen  veel toegepast als kathode / anode in allerlei soorten accu’s,in elektrolyse toepassingen en brandstofcellen.

Nikkel-Chroom NC metaalschuim is uitstekend geschikt voor toepassingen waar mechanische sterkte en temperatuur + corrosiebestendigheid is vereist.

Nikkel-Chroom-Extra NCX. Voor nog betere eigenschappen, heeft Recemat een methode ontwikkeld om de NC kwaliteit met extra chroom te legeren. Deze upgrade heeft een unieke kwaliteit metaalschuim opgeleverd met nog betere corrosieweerstand en grotere sterkte.

Nikkel-Chroom-Aluminium NCAX. De Nikkel Chroom kwaliteit gelegeerd met aluminium werd speciaal ontwikkeld om de oxidatie bestendigheid verder te verbeteren bij vooral hoge temperaturen.  Denk daarbij aan gasbranders en industriële  infrarood branders.  De buitenste laag met een hoog aluminiumgehalte wordt omgezet naar het zeer stabiele aluminiumoxide. Deze materiaalkwaliteit is tevens een goede basis voor katalysatoren onder corrosieve omstandigheden.

Een zeer speciale kwaliteit metaalschuim is NC-TiN  NikkelChroom met een Titanium Nitride coating, een technisch keramiek.  Voor een hogere mechanische stijfheid en verhoogde slijtvastheid.

Voor meer informatie, zie onze datasheets.