Specificaties

Grade, Dichtheiden Porositeit

De porie grootte van het Recemat metaalschuim wordt aangeduid met het “grade” getal. Deze aanduiding verwijst naar het gemiddeld aantal poriën per lineaire inch (PPI) in het metaalschuim.Grade 1723  als bijvoorbeeld, duidt op gemiddeld 17 tot 23 poriën per inch.  De gemiddelde poriegrootte wordt ook vaak directer aangeduid  met Ø mm om de celstructuur van het metaalschuim te definiëren. In het genoemde voorbeeld is dat gemiddeld Ø 0,9 mm. Overigens is het zo dat de structuur van metaalschuim enigszins stochastisch gevormd is.

Standaard wordt het nikkel metaalschuim geleverd met een dichtheid die valt in de range van 0,3 … tot …. 0,6 gr/cm3.  De  nikkelchroom kwaliteiten (NC en NCX) zijn wat zwaarder. Die zijn 0,5 tot 1,2 gr/cm3. Hierbij moet opgemerkt worden, hoe gek het ook lijkt,  dat de dichtheid of soortelijke massa van het metaalschuim  vrijwel onafhankelijk is van de gemiddelde porie grootte.

De zogenaamde relatieve dichtheid van het poreuze metaalschuim  geeft de verhouding aan tussen de dichtheid van het metaalschuim en de dichtheid (gr/cm3) van het massieve metaal. (bijvoorbeeld nikkel).

Met de porositeit wordt de open ruimte bedoeld in het schuimmetaal. Een porositeit van 93% geeft bijvoorbeeld aan dat 93% van het volume “lucht” is en dat slechts 7%  bestaat uit materiaal. Ook voor de porositeit geldt dat deze nauwelijks gerelateerd is aan de porie grootte van het metaalschuim.

De meeste mechanische en fysische eigenschappen van het metaalschuim worden bepaald door zijn dichtheid en porositeit, de porie grootte en de dikte van de struts (skelet structuur). Deze genoemde eigenschappen en hun onderlinge verhoudingen zijn bepalend voor dit fascinerende materiaal.