Vlamdovend element

In lange leidingen kunnen vlammen makkelijk zeer hoge snelheden bereiken. Tot wel 2000 M/sec. voor bijvoorbeeld gas/luchtmengsels. In kortere leidingstukken worden naar verhouding minder hoge snelheden ontwikkeld mede afhankelijk van het soort gas. Lagere koolwaterstoffen zoals  methaan, butaan etc. kennen lagere vlamsnelheden dan bijvoorbeeld waterstof of acetyleen. Het Recemat metaalschuim type NC-2733.13  is in staat om vlammen te doven in pijpleidingen met ethyleen/lucht mengsels, tot vlamsnelheden van wel 550 M/sec. Het type NC-4753 is zelfs in staat om vlammen te doven van waterstof/zuurstof mengsels bij een aanvangsdruk van 2,75 Bar.Vlamdovers

In de praktijk worden lange leidingstukken voor gasmengsels zo dicht mogelijk bij een mogelijke ontstekingsbron beschermd. Denk aan ventilatoren, pompen, kleppen etc. Zodat als een ontsteking ontstaat, de vlam niet de gelegenheid krijgt om op snelheid te komen. In dit soort situaties wordt type NC-2733.10 standaard als vlam dovend element ingezet.  Voor waterstofgas en acetyleen wordt NC-4753 geadviseerd. 10 tot 13 mm dikte.  Voor de lagere koolwaterstoffen zoals methaan zou ook NC-1116.20 ingezet kunnen worden.  Door de grotere poriën heeft dit type bij hoge flow snelheden minder stromingsweerstand.

Recemat metaalschuim kan als vlamdovend element ingezet worden in de volgende  gebieden:

  • Bescherming      van pijpleidingen voor brandbare gasmengsels.
  • Bescherming      van luchtkanalen (scheepvaart)  etc.
  • Bescherming      in situaties met oplosmiddelen.
  • Bescherming      van brandstoftanks (oa luchtvaart) en de ontluchters.
  • Bescherming      van gas detectoren.
  • Bescherming      van de brandstofleidingen voor gasbrander apparatuur.
  • Bescherming      in de aanvoerleidingen voor lastoortsen.
  • Bescherming      in de ontluchting van ondergrondse tanks.

Vanwege de grote verscheidenheid aan toepassingen en samenstellingen van (gemengde) gassen en dampen, is Recemat niet in staat formele certificaten of gespecificeerde testrapporten mee te leveren met deze vlamdovende elementen.